Welcome to the Shining Force Central Forums!
SFC Forums Index Shining Forums Shining Force III SFIII Translation Project
Register for your free forum account now or Login to remove this advert.

New SF3 Patcher beta

A place for those working on the Shining Force III Translation Patch.

Re: New SF3 Patcher beta

Postby cww80 » Wed Feb 17 2016 7:15pm

EricLegacy21 wrote:I have been getting the same issue with it freezing at 60%. Mkisofs is where it stalls on as well.

Also I don't know much about the emulation and Mkisofs but is the file from 2005? I did some research and people are saying to change it to 2009 if that helps?

http://www.sarducd.it/forum/english-for ... t1927.html

This is a different program but uses Mkisofs.

*EDIT* I GOT IT! Here's what I did:

I moved the LICENSE, README, SF3TranslationPatch.exe, SF3TranslationPatch.sln, SF3TranslationPatch.suo, and SF3TranslationPatch.v12.suo files into the SF3TranslationPatch folder.

I downloaded and installed this: https://sourceforge.net/projects/cdrtoo ... p_redirect

I went to the Program Files folder, cdrtools folder, and copied the following files:

cygiconv-2.dll
cygintl-8.dll
cygwin1.dll
mkisofs.exe

Open the SF3TranslationPatch.exe file so it creates the Data folder and close out.

I pasted those files into the Data and Resource folders for the patcher and replaced any files there. Started the patcher and it worked! I have Windows 10 Build 10586 :) The game patched successfully! I played it for about 20mins in SSF and no issues :D

The only issue I found if you don't do it exactly this way, you'll get a Patching Header error and the program crashes.


Brilliant, it works. Thanks!
cww80

Newbie
Newbie
 
Posts: 2
Joined: Tue Nov 15 2011 2:39am

Re: New SF3 Patcher beta

Postby knight0fdragon » Wed Feb 17 2016 8:40pm

EricLegacy21 wrote:I have been getting the same issue with it freezing at 60%. Mkisofs is where it stalls on as well.

Also I don't know much about the emulation and Mkisofs but is the file from 2005? I did some research and people are saying to change it to 2009 if that helps?

http://www.sarducd.it/forum/english-for ... t1927.html

This is a different program but uses Mkisofs.

*EDIT* I GOT IT! Here's what I did:

I moved the LICENSE, README, SF3TranslationPatch.exe, SF3TranslationPatch.sln, SF3TranslationPatch.suo, and SF3TranslationPatch.v12.suo files into the SF3TranslationPatch folder.

I downloaded and installed this: https://sourceforge.net/projects/cdrtoo ... p_redirect

I went to the Program Files folder, cdrtools folder, and copied the following files:

cygiconv-2.dll
cygintl-8.dll
cygwin1.dll
mkisofs.exe

Open the SF3TranslationPatch.exe file so it creates the Data folder and close out.

I pasted those files into the Data and Resource folders for the patcher and replaced any files there. Started the patcher and it worked! I have Windows 10 Build 10586 :) The game patched successfully! I played it for about 20mins in SSF and no issues :D

The only issue I found if you don't do it exactly this way, you'll get a Patching Header error and the program crashes.



Can you post the files somewhere? I wanna package them without having CDRTools installed to make sure I dont hit any problems
knight0fdragon

User avatar
Shining Hero
Shining Hero
 
Posts: 1013
Joined: Fri Nov 05 2004 5:36am
Location: Good ol(Not Really) Pennsylvania USA

Re: New SF3 Patcher beta

Postby EricLegacy21 » Wed Feb 17 2016 9:03pm

I compressed them into a .rar file.

You can download it here: http://www.filedropper.com/cdrtools :thumbsup:
EricLegacy21

User avatar
Hero of the Shining Light
Shining Member
 
Posts: 116
Joined: Thu Sep 16 2004 10:58pm
Location: North Dakota

Re: New SF3 Patcher beta

Postby Special T » Thu Feb 18 2016 2:10pm

K0D, do you want me to hold off on testing EricLegacy21's work around and just test the next iteration of your patcher, that way I don't have any residual files downloaded from other software?
Special T

User avatar
Shining Member
Shining Member
 
Posts: 420
Joined: Thu Sep 16 2004 8:15pm
Location: Riverview

Re: New SF3 Patcher beta

Postby knight0fdragon » Thu Feb 18 2016 4:33pm

Doesn't matter to me lol. My next iteration won't be out for a few days if not weeks
knight0fdragon

User avatar
Shining Hero
Shining Hero
 
Posts: 1013
Joined: Fri Nov 05 2004 5:36am
Location: Good ol(Not Really) Pennsylvania USA

Re: New SF3 Patcher beta

Postby Formedras » Thu Apr 07 2016 3:59am

I've got a problem with the patcher: Scenario 1 doesn't work at all. I clicked on "Patch", put in the filename, and the patcher gives me an error saying that the patch files don't exist.

I was actually about to type and post before I realized: maybe it's JUST Scenario 1. So I tried it with Scenario 2, and it works. Well, recognition works at least. MKISOFS died on me.

I'll try using another MKISOFS binary. Maybe GTK+, maybe Cygwin. Hopefully that works.

Oh, by the way, in case it caused the problems, I'm on Win10 Insider Preview in the Fast Ring, build 14295. ASUS laptop with a Core i7 4700HQ and GeForce GTX 850M. 16 GB RAM (Stock 8GB stick and aftermarket 8GB stick). Also (even more likely, since you said there's no support for this) I'm using Daemon Tools Lite with a BIN/CUE set.
Formedras

Newbie
Newbie
 
Posts: 2
Joined: Thu Apr 07 2016 2:49am

Re: New SF3 Patcher beta

Postby Formedras » Thu Apr 07 2016 5:50am

Not sure if this is going to show up before or after my first post, so quick summary:
Scenario I Japanese doesn't work: says files not found.
Scenario II identifies, but MKISOFS dies. (Froze my computer so dead that I had to hold power to shut the system off. Not even a BSOD.)


So now...
Decided to try with a different MKISOFS. I chose the tools from this site: http://opensourcepack.blogspot.com/p/cdrtools.html
MinGW-based (which I meant to say instead of GTK+...) Didn't work. At least it errored out instead of taking every CPU cycle. I'm guessing that that version either doesn't have BIN/CUE support or that the necessary options are different.

Took a different tack: Looked through the source code to see what was causing the Scenario I error. For whatever reason, you chose to add a 'j' to the path for a Japanese Scenario I. Since no folder ending in 'j' exists, of course it was going to fail. (I don't know... did you mean to do that? Does the NTSC-J Scenario I fail to patch at all?)

Now I'm going to do some heavy meddling; I may "improve" the source code overall. (Note my use of quotation marks.)
Formedras

Newbie
Newbie
 
Posts: 2
Joined: Thu Apr 07 2016 2:49am

Re: New SF3 Patcher beta

Postby Special T » Sat Apr 09 2016 3:42am

knight0fdragon wrote:Doesn't matter to me lol. My next iteration won't be out for a few days if not weeks


Any news on a newer version of the patcher?
Special T

User avatar
Shining Member
Shining Member
 
Posts: 420
Joined: Thu Sep 16 2004 8:15pm
Location: Riverview

Re: New SF3 Patcher beta

Postby legalize freedom » Sat Apr 09 2016 12:11pm

Special T wrote:Any news on a newer version of the patcher?


If you tried the old one first it may have left the bad temp files noted in the troubleshooting section. Be sure those are deleted after every failed attempt.

http://sf3trans.shiningforcecentral.com/patch-instructions
legalize freedom

User avatar
Shining Legend
Shining Legend
 
Posts: 1579
Joined: Sat Apr 29 2006 4:09am
Location: Texas, USA

Re: New SF3 Patcher beta

Postby knight0fdragon » Sat Apr 09 2016 1:11pm

legalize freedom wrote:
Special T wrote:Any news on a newer version of the patcher?


If you tried the old one first it may have left the bad temp files noted in the troubleshooting section. Be sure those are deleted after every failed attempt.

http://sf3trans.shiningforcecentral.com/patch-instructions


Sorry, real busy time at work, won't be able to get back into this till after May





legalize freedom wrote:
Special T wrote:Any news on a newer version of the patcher?


If you tried the old one first it may have left the bad temp files noted in the troubleshooting section. Be sure those are deleted after every failed attempt.

http://sf3trans.shiningforcecentral.com/patch-instructions



IIRC I delete the directory contents before starting a new patch, will have to check the code to verify though.

...nevermind if you are referring to the data files, yes you need to delete them if you have the new version where the old version was

Formedras wrote:Not sure if this is going to show up before or after my first post, so quick summary:
Scenario I Japanese doesn't work: says files not found.
Scenario II identifies, but MKISOFS dies. (Froze my computer so dead that I had to hold power to shut the system off. Not even a BSOD.)


So now...
Decided to try with a different MKISOFS. I chose the tools from this site: http://opensourcepack.blogspot.com/p/cdrtools.html
MinGW-based (which I meant to say instead of GTK+...) Didn't work. At least it errored out instead of taking every CPU cycle. I'm guessing that that version either doesn't have BIN/CUE support or that the necessary options are different.

Took a different tack: Looked through the source code to see what was causing the Scenario I error. For whatever reason, you chose to add a 'j' to the path for a Japanese Scenario I. Since no folder ending in 'j' exists, of course it was going to fail. (I don't know... did you mean to do that? Does the NTSC-J Scenario I fail to patch at all?)

Now I'm going to do some heavy meddling; I may "improve" the source code overall. (Note my use of quotation marks.)


I wouldn't meddle too much into it, I redesigned the code and won't be able to merge with the existing. As for Scenario 1J, The patch does not work yet, I do not think the old translation patch works on it either, the file compression may have been different on it, but that part was over 10 years ago so I do not remember anymore.
knight0fdragon

User avatar
Shining Hero
Shining Hero
 
Posts: 1013
Joined: Fri Nov 05 2004 5:36am
Location: Good ol(Not Really) Pennsylvania USA

Re: New SF3 Patcher beta

Postby Special T » Sat Apr 09 2016 4:40pm

No rush, I was able to get the patcher working using EricLegacy21's work around.

knight0fdragon wrote: As for Scenario 1J, The patch does not work yet, I do not think the old translation patch works on it either, the file compression may have been different on it, but that part was over 10 years ago so I do not remember anymore.


So it sounds like the Japanese version of Scenario 1 will be supported eventually? That will be a nice feature! I think the Japanese version of Sc 1 has the correct icon for the Tornado spell because the English version used what looks like start dust or something if I remember correctly. Would there be any other benefits of using the Japanese version of Sc 1 over the US version?
Special T

User avatar
Shining Member
Shining Member
 
Posts: 420
Joined: Thu Sep 16 2004 8:15pm
Location: Riverview

Re: New SF3 Patcher beta

Postby legalize freedom » Sat Apr 09 2016 11:26pm

Special T wrote:No rush, I was able to get the patcher working using EricLegacy21's work around.

knight0fdragon wrote: As for Scenario 1J, The patch does not work yet, I do not think the old translation patch works on it either, the file compression may have been different on it, but that part was over 10 years ago so I do not remember anymore.


So it sounds like the Japanese version of Scenario 1 will be supported eventually? That will be a nice feature! I think the Japanese version of Sc 1 has the correct icon for the Tornado spell because the English version used what looks like start dust or something if I remember correctly. Would there be any other benefits of using the Japanese version of Sc 1 over the US version?


I'm almost positive it would require different files in places. If it happens, we'll have to see what all it breaks.
legalize freedom

User avatar
Shining Legend
Shining Legend
 
Posts: 1579
Joined: Sat Apr 29 2006 4:09am
Location: Texas, USA

Re: New SF3 Patcher beta

Postby knight0fdragon » Sun Apr 10 2016 12:54am

Special T wrote:No rush, I was able to get the patcher working using EricLegacy21's work around.

knight0fdragon wrote: As for Scenario 1J, The patch does not work yet, I do not think the old translation patch works on it either, the file compression may have been different on it, but that part was over 10 years ago so I do not remember anymore.


So it sounds like the Japanese version of Scenario 1 will be supported eventually? That will be a nice feature! I think the Japanese version of Sc 1 has the correct icon for the Tornado spell because the English version used what looks like start dust or something if I remember correctly. Would there be any other benefits of using the Japanese version of Sc 1 over the US version?


You get to kill the Colossus in english? That is always a benefit
knight0fdragon

User avatar
Shining Hero
Shining Hero
 
Posts: 1013
Joined: Fri Nov 05 2004 5:36am
Location: Good ol(Not Really) Pennsylvania USA

Re: New SF3 Patcher beta

Postby Special T » Sun Apr 10 2016 4:09am

knight0fdragon wrote:You get to kill the Colossus in english? That is always a benefit


The Japanese version of sc 1 really is the best version so hopefully it gets included eventually.
Special T

User avatar
Shining Member
Shining Member
 
Posts: 420
Joined: Thu Sep 16 2004 8:15pm
Location: Riverview

Re: New SF3 Patcher beta

Postby boogieman » Wed Jun 01 2016 12:56am

EricLegacy21 wrote:I have been getting the same issue with it freezing at 60%. Mkisofs is where it stalls on as well.

Also I don't know much about the emulation and Mkisofs but is the file from 2005? I did some research and people are saying to change it to 2009 if that helps?

http://www.sarducd.it/forum/english-for ... t1927.html

This is a different program but uses Mkisofs.

*EDIT* I GOT IT! Here's what I did:

I moved the LICENSE, README, SF3TranslationPatch.exe, SF3TranslationPatch.sln, SF3TranslationPatch.suo, and SF3TranslationPatch.v12.suo files into the SF3TranslationPatch folder.

I downloaded and installed this: https://sourceforge.net/projects/cdrtoo ... p_redirect

I went to the Program Files folder, cdrtools folder, and copied the following files:

cygiconv-2.dll
cygintl-8.dll
cygwin1.dll
mkisofs.exe

Open the SF3TranslationPatch.exe file so it creates the Data folder and close out.

I pasted those files into the Data and Resource folders for the patcher and replaced any files there. Started the patcher and it worked! I have Windows 10 Build 10586 :) The game patched successfully! I played it for about 20mins in SSF and no issues :D

The only issue I found if you don't do it exactly this way, you'll get a Patching Header error and the program crashes.


Hey, thanks for this, I was able to get it to work only after doing what you recommended.
boogieman

Member
Member
 
Posts: 35
Joined: Sun Oct 26 2008 10:10pm

Re: New SF3 Patcher beta

Postby Boegy » Sat Aug 20 2016 3:36am

Hey guys,

I'm an old member. Name used to be LinkinForcer but I forgot my password and no longer have access to the email I used to create the account with over 10 years ago. Glad to be back.

I'll help you guys out with this as well.

Eric can you post those files again? Your link no longer works. I have CDR-Tools but would like to avoid installing it if possible.

I just moved from Windows 7 to Windows 10 Pro 64-Bit.

I'm going to use my girlfriends computer to use the original patch to get the games going like that but will also help test this patch when I can.
Boegy

Newbie
Newbie
 
Posts: 2
Joined: Sat Aug 20 2016 3:29am

Re: New SF3 Patcher beta

Postby Sir_Dantares » Wed Jun 28 2017 4:07pm

Hi guys.

I am the translator of the recently completed Spanish Project of Shining Force III. Due to my ignorance about romhacking and creating patches, I have to use your patches and modify it with the files in Spanish.

Could you help me and create a NewPatcher executable for the Spanish version that includes the translation of Scenario 1 JAP? It's because I include that disk with my translations and people using Windows 10 can not translate it.

Thank you for your work and greetings from Spain.
Sir_Dantares

User avatar
Member
Member
 
Posts: 85
Joined: Thu Jan 19 2012 8:23pm
Location: Málaga, España

Re: New SF3 Patcher beta

Postby knight0fdragon » Thu Jun 29 2017 3:35pm

My apologies, I am just too busy to work on this, I know I was trying to get a new version up with a new compressor and open source it, but that got back burnered. I write code for my job and I write code for an app on the side, it is hard to find motivation to write code for this on top of it lol.
knight0fdragon

User avatar
Shining Hero
Shining Hero
 
Posts: 1013
Joined: Fri Nov 05 2004 5:36am
Location: Good ol(Not Really) Pennsylvania USA

Re: New SF3 Patcher beta

Postby BobT36 » Thu Jun 29 2017 5:18pm

That's a shame mate. It looked really good when I was looking at it before.

Hope you or someone gets the time at some point, it's much appreciated. :)
BobT36

Newbie
Newbie
 
Posts: 19
Joined: Wed Jul 17 2013 12:02am

Re: New SF3 Patcher beta

Postby DomingoRules! » Fri Jun 30 2017 2:57am

knight0fdragon wrote:My apologies, I am just too busy to work on this, I know I was trying to get a new version up with a new compressor and open source it, but that got back burnered. I write code for my job and I write code for an app on the side, it is hard to find motivation to write code for this on top of it lol.


I hear ya. I do janitorial work for a living, so when somebody tries to get me to clean around the house, I'm like, "I spend 8 hours a day cleaning. The absolute last thing in the world I want to do when I get home is more cleaning."
Xbox 360 Gamertag: Mr GURVMLK
PSN Account: Mr_GURVMLK
Nintendo ID: Mr_GURVMLK
3DS Friend Code: 1246-8952-3737
Xbox 360 Gamertag: Mr GURVMLK
PSN Account: Mr_GURVMLK
Nintendo ID: Mr_GURVMLK
3DS Friend Code: 1246-8952-3737
DomingoRules!

User avatar
Shining Legend
Shining Legend
 
Posts: 1552
Joined: Tue Feb 17 2009 5:50am

Previous

Return to SFIII Translation Project

Who is online

Users viewing this topic: No registered users and 1 guest