Welcome to the Shining Force Central Forums!
SFC Forums Index Shining Forums Shining Force III SFIII Translation Project
Register for your free forum account now or Login to remove this advert.

Scenario 1 Error Report Topic

Please read first post first!

A place for those working on the Shining Force III Translation Patch.

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby legalize freedom » Fri May 08 2015 11:24am

Curious this is still happening to some folks. Did it freeze in the same spot after multiple tries?
Likely has to do with file size. A select few files apparently need to be below the normal limit.

Switching to the regular disc wouldn't cause any problems. Please let me know if you can switch and get past it. That will give me a hint.
legalize freedom

User avatar
Shining Legend
Shining Legend
 
Posts: 1584
Joined: Sat Apr 29 2006 4:09am
Location: Texas, USA

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby Musashi » Fri May 08 2015 4:37pm

legalize freedom wrote:Curious this is still happening to some folks. Did it freeze in the same spot after multiple tries?
Likely has to do with file size. A select few files apparently need to be below the normal limit.

Switching to the regular disc wouldn't cause any problems. Please let me know if you can switch and get past it. That will give me a hint.


It happened twice in the same place. I tried different sides of the stairs each time.

I will see if the regular disc gets me past it tonight (about 9-10 hours from now in my time zone).
Musashi

User avatar
Member
Member
 
Posts: 34
Joined: Sat Apr 10 2010 5:05am

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby Cullsoft » Fri May 08 2015 7:46pm

I'm just passed this point in the game, and this bug didn't happen to me. However, I'm using the PAL version with the v15 patch on SSF.
----- Culley's Shop RPG Trading Post & Figurine Emporium -----
- Warrior Pride, Dynamite & other items for sale
- Various figures for trading
- Seeking Grace, Alef and May figurines, also Power Waters, Lucky Cookies and rare goods
Click here for trading rates & more information
----- Culley's Shop RPG Trading Post & Figurine Emporium -----
- Warrior Pride, Dynamite & other items for sale
- Various figures for trading
- Seeking Grace, Alef and May figurines, also Power Waters, Lucky Cookies and rare goods
Click here for trading rates & more information
Cullsoft

User avatar
Shining Furce
Shining Legend
 
Posts: 5237
Joined: Thu Sep 16 2004 1:56pm
Location: Oxford, UK

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby Musashi » Sat May 09 2015 5:53am

Update: switching to my regular disc enabled the event to occur as normal. I switched back to the patched disc afterwards.
Musashi

User avatar
Member
Member
 
Posts: 34
Joined: Sat Apr 10 2010 5:05am

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby legalize freedom » Sat May 09 2015 12:05pm

I've uploaded a file. Please see if this fixes your freezing issue.

http://sf3transftp.shiningforcecentral.com/X5FURA.bin

Put this file here:
\SF3Patch\files\s1

Then run the patch as normal.

This file is pretty small originally and we have increased its size quite a bit with the translation. It is still well below the normal max file size, but I have found the occasional file that will cause crashes in a similar situation.

I don't believe this is happening anymore in SSF except maybe in cases where the settings are too high or the computer is underpowered. It didn't happen to me during my testing of the area.
legalize freedom

User avatar
Shining Legend
Shining Legend
 
Posts: 1584
Joined: Sat Apr 29 2006 4:09am
Location: Texas, USA

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby Musashi » Sat May 09 2015 4:41pm

Sorry man; I already saved past that point. I'll be better about keeping separate saves going forward. After all, I do intend to help beta test the other discs.

Really appreciate the effort tho. If I convince anyone else to play SF3, or if I play it again, I (or they) will try your file out.
Musashi

User avatar
Member
Member
 
Posts: 34
Joined: Sat Apr 10 2010 5:05am

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby Kaliesto » Sun May 31 2015 1:52pm

Musashi wrote:I saw this mentioned earlier with previous versions of the patch and it just happened to me:

Late in Chapter 4, in Flagard castle, when Synbios (under player control) walks toward Conrad, a dialog is supposed to start, but the game instead freezes with a blue box in the corner.

Using Patch v16, playing on a modded Saturn.

Does this happen to anyone else on Patch V16? Would temporarily switching to the regular disc (US ver.) introduce any other problems?



It's possible considering S1 from what I was reading that it had dialogue, and such that were altered because the USA didn't think it was getting S2, and S3. I believe this project restored all that.
Kaliesto

Newbie
Newbie
 
Posts: 4
Joined: Wed May 06 2015 8:14pm

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby Chinagonuk » Mon Jul 13 2015 10:13pm

I just noticed something odd. When you enter the Vandal's mansion, you are greeted by dialog from the Vandal that say's welcome Benetram (or something like that). But when you defeat him he is talking to the army and is unaware that it is in fact Benetram who is our leader and asks "are you benetram?".

Not sure if this is a teanslation error or just an original mistake in the game's dialogue.
Chinagonuk

User avatar
Shining Member
Shining Member
 
Posts: 143
Joined: Tue Mar 19 2013 4:44pm
Location: Bristol, UK

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby legalize freedom » Tue Jul 14 2015 11:44am

I'll look into it.

Thanks!


Update:
That was a great catch. All fixed now!
Thanks for the feedback!
legalize freedom

User avatar
Shining Legend
Shining Legend
 
Posts: 1584
Joined: Sat Apr 29 2006 4:09am
Location: Texas, USA

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby Chinagonuk » Mon Jul 20 2015 7:36pm

No problem. I started another playthrough so i'll keep my eyes peeled.
Chinagonuk

User avatar
Shining Member
Shining Member
 
Posts: 143
Joined: Tue Mar 19 2013 4:44pm
Location: Bristol, UK

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby tyree731 » Mon Sep 07 2015 12:46am

legalize freedom wrote:I've uploaded a file. Please see if this fixes your freezing issue.

http://sf3transftp.shiningforcecentral.com/X5FURA.bin

Put this file here:
\SF3Patch\files\s1

Then run the patch as normal.

This file is pretty small originally and we have increased its size quite a bit with the translation. It is still well below the normal max file size, but I have found the occasional file that will cause crashes in a similar situation.

I don't believe this is happening anymore in SSF except maybe in cases where the settings are too high or the computer is underpowered. It didn't happen to me during my testing of the area.


I've been playing v16 Scenario 1 on a modded Saturn, and had just reached the end of chapter 4, when I also encountered the crash walking up to Conrad. I just wanted to let you know that I used your modified patch file to make a new disc, and that disc did not encounter a crash in that scene, nor have I encountered any translation issues through the beginning of chapter 5, so it seems like it worked. Thanks!
tyree731

Newbie
Newbie
 
Posts: 1
Joined: Sun Sep 06 2015 8:30pm

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby bpislife » Tue Sep 08 2015 3:25am

I am playing Scenario 1 (v16) on an actual Sega Saturn and I am having an issue at the exact same spot on multiple Sega Saturns (I have 3). I am at the point where Synbios took a secret passage into the castle to confront lord conrad and every time I finish the dialog with Dantres, Grace and "what's her face" and go to walk up the stairs to talk, the game freezes, but the music changed. Additionally, there was another instance (happened once or twice that instead of freezing I got an error "CD read error, check disc and lense pickup" this was overlayed on the game. Typically when I see errors like that it boots me back to the CD play screen on the saturn.

This leads me to believe that it could be the translation that is the issue. I have made a new version with a different copy of shining force 3 and I am having the same issue.

Anyone else seeing this?
bpislife

Newbie
Newbie
 
Posts: 8
Joined: Sun Jul 19 2015 3:42am

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby Kaliesto » Tue Nov 24 2015 12:23am

Hey it's me again. I tried out your latest version, but Chapter 2 during the refugee rescue battle still freezes at random.

Also I might as well tell you what brand of CD-R I'm using just in case. It is Memorex 52 x 700MB. If that makes any difference.

Also I think somebody inserted some odd text that is not present in the game...and looks like a Editor text joke whoever did that. I think whoever added that in might be the cause of the freezing. That is just my guess to be honest.
Kaliesto

Newbie
Newbie
 
Posts: 4
Joined: Wed May 06 2015 8:14pm

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby legalize freedom » Tue Nov 24 2015 1:11am

Does it freeze using the same disc in an emulator? I don't think the brand matters these days, but I've always used verbatim.

You'll have to be more specific about the odd text. Is this in the same battle?
legalize freedom

User avatar
Shining Legend
Shining Legend
 
Posts: 1584
Joined: Sat Apr 29 2006 4:09am
Location: Texas, USA

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby Kaliesto » Mon Dec 07 2015 11:08am

My laptop can't handle that game in general, so l'll have no way of knowing if it freezes in the comp. As for the text yeah it's in the same battle. I thought since re-burning would have fixed it by now (good job guys by the way), but for some reason the train battle would freeze when switching over to the next character.

It might not even be the text that says..and this is from what I still remembered (DeSuME is my hero! Coming from the king that travels with you). I was thinking...okay that is weird...why is the king saying something that sounds like a editor joke? It was because some soldier guy was giving me a tip about the battle movements when trying to get the refugees over to the tracks.

I have a theory however because I thought I've read about this on this forum:

Reason I say it might not be the texts that it is possible there is too many units in this battle that is causing the modded sega saturn to choke up.
Kaliesto

Newbie
Newbie
 
Posts: 4
Joined: Wed May 06 2015 8:14pm

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby legalize freedom » Mon Dec 07 2015 1:24pm

Yes, the odd text you were talking about came to light. It is fixed in the current patch download.

I can't be sure what is causing the freeze on your Saturn. I would recommend trying it on a computer or another modded Saturn to see if the Saturn is at fault. Many times overheating can cause freezes, particularly on older consoles that have dust built-up, so be sure it is well ventilated.
legalize freedom

User avatar
Shining Legend
Shining Legend
 
Posts: 1584
Joined: Sat Apr 29 2006 4:09am
Location: Texas, USA

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby mesmer » Tue Dec 15 2015 10:40am

Hey guys,

Just to let you know I'm currently doing a complete playthrough for patch 17. I'm on the lookout for grammar errors, typos and other inconsistencies. I found a couple of them so far in Scenario 1.

When I'm done, I'll post all my results here.
mesmer

Member
Member
 
Posts: 76
Joined: Sun Sep 07 2008 1:04am
Location: Lisbon, Portugal

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby legalize freedom » Tue Dec 15 2015 12:48pm

Sounds great! Much appreciated.

Please take screenshots and create a doc file or similar with the descriptions. Be sure to include all you can tell me about the location (chapter, battle #, town, etc.).

Thanks for the extra set of eyes!
legalize freedom

User avatar
Shining Legend
Shining Legend
 
Posts: 1584
Joined: Sat Apr 29 2006 4:09am
Location: Texas, USA

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby Christine » Thu Dec 24 2015 7:46am

Not sure about it.

At the bridge, after the Masked Monk kills Garosh's brother, this dialogue takes place.

Benetram: "How sadystic."
* both Fiale and Masked Monk do the *squeeze* animation and turn around towards Benetram / Synbios.
Fiale: "My sources tell me the republican army has escaped Saraband."
Masked Monk: "The main republican army has deployed in the adjacent plains and the battle rages as we speak.
Fiale: "Benetram, however, is still alive... He used the bulk of his forces as a decoy... He's quite clever."


This is something I've seen on multiple commented LPs. People mock Fiale (disguised as the fake Benetram) for saying that his sources tell him that the republican army has escaped Saraband even though he's supposedly seeing them with his own eyes right then. I never really took the scene like that.

Edmund and Tybalt deploy sometime beforehand, so they've already escaped Saraband and are fighting somewhere outside of it. Fiale's sources report this to him and Fiale (his followers and the imperials) assume that Benetram was with those two armies and that the entirety of the republican army was already gone from Saraband. I always took it that Fiale had fallen for the republican's decoy plan.

However, when Fiale hears and then sees Benetram (and some remains of the republican army) still in Saraband, he's surprised since he had (previously) assumed they were already all gone. The Masked Monk confirms that Edmund and Tybalt are fighting outside, so Fiale then concludes Benetram used Edmund and Tybalt as decoys, so he could escape later and undetected with the much smaller Synbios' force.

Unless I'm very wrong about this interpretation. I don't know what the verbe tense is in japanese either, but consider changing the verb tense in english? From "sources tell me" to "sources told me" (or "sources had told me" IDK which would be better since english isn't my first language). Still I think it will be better phrased that way? As I said, I've seen multiple people interpret it in another way (so unless I'm very wrong about this interpretation..., if that's the case I apologise).

Benetram: "How sadystic."
Fiale: "My sources told me the republican army has escaped Saraband [so how can Benetram still be here]."
Masked Monk: "The main republican army has deployed in the adjacent plains and the battle rages as we speak.
Fiale: "Benetram, however, is still alive... He used the bulk of his forces as a decoy... He's quite clever."
Christine

User avatar
Shining Member
Shining Member
 
Posts: 456
Joined: Tue Apr 13 2010 6:06am

Re: Scenario 1 Error Report Topic

Postby legalize freedom » Thu Dec 24 2015 1:05pm

Christine wrote:Not sure about it.

At the bridge, after the Masked Monk kills Garosh's brother, this dialogue takes place.

Benetram: "How sadystic."
* both Fiale and Masked Monk do the *squeeze* animation and turn around towards Benetram / Synbios.
Fiale: "My sources tell me the republican army has escaped Saraband."
Masked Monk: "The main republican army has deployed in the adjacent plains and the battle rages as we speak.
Fiale: "Benetram, however, is still alive... He used the bulk of his forces as a decoy... He's quite clever."


This is something I've seen on multiple commented LPs. People mock Fiale (disguised as the fake Benetram) for saying that his sources tell him that the republican army has escaped Saraband even though he's supposedly seeing them with his own eyes right then. I never really took the scene like that.

Edmund and Tybalt deploy sometime beforehand, so they've already escaped Saraband and are fighting somewhere outside of it. Fiale's sources report this to him and Fiale (his followers and the imperials) assume that Benetram was with those two armies and that the entirety of the republican army was already gone from Saraband. I always took it that Fiale had fallen for the republican's decoy plan.

However, when Fiale hears and then sees Benetram (and some remains of the republican army) still in Saraband, he's surprised since he had (previously) assumed they were already all gone. The Masked Monk confirms that Edmund and Tybalt are fighting outside, so Fiale then concludes Benetram used Edmund and Tybalt as decoys, so he could escape later and undetected with the much smaller Synbios' force.

Unless I'm very wrong about this interpretation. I don't know what the verbe tense is in japanese either, but consider changing the verb tense in english? From "sources tell me" to "sources told me" (or "sources had told me" IDK which would be better since english isn't my first language). Still I think it will be better phrased that way? As I said, I've seen multiple people interpret it in another way (so unless I'm very wrong about this interpretation..., if that's the case I apologise).

Benetram: "How sadystic."
Fiale: "My sources told me the republican army has escaped Saraband [so how can Benetram still be here]."
Masked Monk: "The main republican army has deployed in the adjacent plains and the battle rages as we speak.
Fiale: "Benetram, however, is still alive... He used the bulk of his forces as a decoy... He's quite clever."


I believe you have interpreted this correctly on all accounts. I have a feeling those that interpret it differently weren't paying as close attention to the opening cutscene. I will clarify the line in question.

Update:
I believe this clears it up.

~8-98~ Benetram:
How sadistic...
~8-99~ Benetram Impostor:
My sources told me the Republican army had escaped Saraband.
~8-100~ Masked Monk:
The main Republican force has deployed in the adjacent plains and the battle rages as we speak.
~8-101~ Benetram Impostor:
Benetram, however, is apparently still here... He must have used the bulk of his forces as a decoy... He's quite clever.
legalize freedom

User avatar
Shining Legend
Shining Legend
 
Posts: 1584
Joined: Sat Apr 29 2006 4:09am
Location: Texas, USA

PreviousNext

Return to SFIII Translation Project

Who is online

Users viewing this topic: No registered users and 1 guest